Палеонтолози откриха, че  гигантски древен предтеча на днешните крокодили е

...
Палеонтолози откриха, че  гигантски древен предтеча на днешните крокодили е
Коментари Харесай

Гигантски древен предтеча на крокодилите е ходел на два крака

Палеонтолози откриха, че  великански античен предтеча на днешните крокодили е можел да бяга на два крайници – съвсем като динозаврите. Този тип е пазел равновесие с помощта на своята дълга и тежка опашка.

Твърдението на откривателите се базира на разбор на  вкаменени следи от влечугите, които са били открити в Чинджу, Южна Корея. По време на разкопките те се натъкнали на най-различни странни следи с дължина 18-24 см - те биха могли да бъдат оставени от крака, сходни като дължина с крайник на възрастен човек.

В началото палеонтолозите решили, че тези следи принадлежат на птерозаврите - първите летящи гръбначни животни. Те, както и доста други динозаври обаче, вървят на пръсти и се опират главно на палците. Животното обаче, което е оставило своите следи в Чинджу, се е опирало и на пети.

Ето за какво палеонтолозите предположили, че следите са оставени от крокодиломорфи – антични роднини на актуалните коркодили. Но и в тази версия оставали несъответствия. Работата е там, че всички известни корокдиломорфи са ходели на четири крайници, а учените са разкрили отпечатъци единствено на задни лапи. Анализът и на най-малките елементи на отпечатъците подсказал пояснение.

Палеонтолозите предположили, че следите фактически са оставени от крокодиломорфи, обаче те се движели сходно на динозаврите, т.е. на задни лапи. Опашката пособия на влечугите да балансират при вървене. Заедно с нея тези същества достигали три метра дължина. Датировката на вкаменелостите посочила, че крокодиломорфите са живели преди 110 - 120 милиона години.

Откритието е оповестено в научното списание Scientific Reports.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР